Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο μύθος του σεισμού του Shimabara


Πριν 250 χρόνια ήταν ένας πολύ συμπονετικός, ευγενικός και αξιαγάπητος γιατρός που ζούσε στο χωριό Kata (Kata σημαίνει βόρεια) στις πλευρές του βουνού. Μια μέρα συνάντησε κάτι παιδιά που πλήγωναν ένα μεγάλο λευκό φίδι. Αφού έδιωξε τα παιδιά, περιέθαλψε το φίδι, ώσπου να γιατρευτούν οι πληγές του.

Μερικές μέρες αργότερα μια περαστική ταξιδιώτισσα σταμάτησε στο σπίτι του γιατρού. Ο γιατρός και η γυναίκα δεν άργησαν να ερωτευτούν και να παντρευτούν. Σύντομα απέκτησαν ένα όμορφο μωράκι και ζούσαν μαζί ευτυχισμένοι.

Μια μέρα που ο γιατρός επέστρεψε από τη δουλειά στο σπίτι του νωρίτερα, άνοιξε την πόρτα και είδε το μεγάλο λευκό φίδι να αγκαλιάζει στοργικά το μωρό. Το φίδι ξαφνιάστηκε και αμέσως μεταμορφώθηκε στη γυνάικα του γιατρού. Του είπε μς δάκρυα στα μάτια: "Τώρα που είδες ποια είμαι στα αλήθεια πρέπει να φύγω. Δεν μπορούμε να είμαστε άλλο μαζί". Πριν φύγει όμως, έδωσε στο παιδί μια μαγική σφαίρα και του είπε: "όποτε νιώθεις μοναξιά ή λύπη παίξε με τη σφαίρα και τα δάκρυά σου θα σταματήσουν". Το παιδάκι έπαζε με τη σφαίρα κάθε μέρα και δεν έκλαιγε για την όμορφη μητέρα του.

Μια μέρα ένας εφοριακός πέρασε από το σπίτι, είδε τη σφαίρα και την πήρε. Τότε το παιδί άρχισε να κλαίει ασταμάτητα. Ο γιατρός βρήκε το φίδι και του είπε ότι η σφαίρα είχε κλαπεί. Το φίδι στενοχωρέθηκε πολύ, αλλά έδωσε άλλη μια σφαίρα στο γιατρό. Έτσι, για λίγο καιρό το παιδάκι έπαιζε χαρούμενο με την καινούρια του σφαίρα.

Όμως μια μέρα ένας κυβερνητικός υπάλληλος πέρασε από το σπίτι και έκλεψε την πολύτιμη σφαίρα. Όταν η γυναίκα-φίδι έμαθε ότι και η δεύτερη σφαίρα είχε κλαπεί, θύμωσε πάρα πολύ. Είπε στο σύζυγό της: "Για να μάθεις την αλήθεια, αυτές οι σφαίρες ήταν τα μάτια μου. Τώρα που έχω δώσει και τα δυο μου μάτια, δεν έχω άλλο τίποτα να δώσω". Τραντάχτηκε με θυμό και το ίδιο τραντάχτηκε και το βουνό. Ένας δυνατός σεισμός κούνησε το βουνό και έκανε το ηφαίστειο να εκραγεί. Στάχτη και τεράστιοι βράχοι πετάχτηκαν από το ηφαίστειο και κάλυψαν το χωριό. Ένα γιγάντιο τσουνάμι ήρθε από τη θάλασσα και κατέπνιξε όσους γλίτωσαν από τη στάχτη και τους βράχους. Όμως το σπίτι του γιατρού παρέμεινε ασφαλές. Αυτός και το παιδί του έζησαν για να φροντίσουν τους επιζήσαντες και να ξαναχτίσουν το χωριό.


Ο μύθος αυτός προσπαθεί να εξηγήσει το σεισμό του 1792, ο οποίος προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου του Shimabara και το τσουνάμι. Ο σεισμός, το ηφαίστειο και το τσουνάμι μαζί σκότωσαν 15.000 άτομα. Το 1990 νέα έκρηξη κατέστρεψε 300 σπίτια και σκότωσε 40 ανθρώπους, ενώ η στάχτη κάλυψε την πόλη για 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: